Ubuntu’da Çözünürlük Problemi

Bundan 3 yıl önce bilgisayarımı, Ubuntu kurduğumda ekran kartı sorunu verdiği için, güvenli grafik moduyla kullanmak zorunda kalmıştım. Ubuntu 12.04 çıkana kadar da öyle kullandım(Bu ağırlıklı olarak Windows kullanmamın sebeplerinden bir tanesiydi). 12.04’te ekran kartının doğrudan tanınması beni çok sevindirdi ama çözünürlük sorunum vardı. Çözünürlüğün uyumsuz şekilde olması, gözü gerçekten rahatsız eden bir durum. Bu yüzden hazır Linux Kampına gitmişken bu konuyla ilgili yardım alayım dedim. Eğitmenlerden bir tanesi uzun bir bekleyişten sonra bana yardımcı oldu. Fakat işin sonunda iki masaüstü gözüküyordu. Bu problemi o zaman çözememiştik. Gözü rahatsız eden bir görüntü olmadığı için önemsemedim. Daha sonra gözüme batmaya başladı ve sorunun tam çözümünü bulmuş oldum. Bilgisayarımın modeli Toshiba A350-22z. Bu bilgisayarın özelliklerine benzer özellikte olan ve aynı sorunla karşılaşan insanlar varsa bir de bu çözüm yolunu deneyebilirler.

Sorun Nasıl Çözüldü?

xrandr isminde bir dosya oluşturulup içine

[code]

!#/bin/bash

xrandr –output LVDS –mode 1366×768

[/code]

şeklinde yazıp kaydediyoruz. Daha sonra bilgisayarı kapatmak için de kullandığımız, sağ üst köşedeki drop-down menüye tıklıyoruz.

“Startup Applications…”  her başlangıç durumunda bizim ayarlarımızın yüklenmesini sağlayacaktır. Hazırladığımız dosyanın yolunu aşağıdaki gibi gösteriyoruz. Bu şekilde artık çözünürlüğümüz istediğimiz boyutlara gelmiş olacaktır.


Eğer masaüstünüze tıpkı bende olduğu gibi, ikinci bir masaüstü eklenmiş gibi gözüküyorsa, bilgisayarın “All Settings” kısmından “Displays”‘i seçiyoruz(yukarıdaki drop-down menüde Display seçeneği var). Muhtemelen Windows ve laptop şeklinde iki ekranla karşılaşacağız. Bu ekranlardan windows olanı off şekline getirdikten sonra değişiklikleri uygulayalım. Bilgisayarın baştan başlatmamıza gerek yok, logout-login yaptıktan sonra istediğimiz çözünürlükte çalışacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.