Windows 7’yi Kurarken System Reserved’ı Kaldırmak

Bazı yeni bilgisayarlarda firmalar, işletim sistemi kurtarma, kurma, dosya yedekleme işlemlerini gerçekleştirmek için dosya sisteminde değişiklik yapmış olabilirler. Bu değişiklikler sizin eski işletim sisteminizi kaldırıp yenisini yüklemenizin önüne geçebilir. Dahası System Reserved bölümünüzü harddiskinizde görmek istemeyebilirsiniz. Bu istekleriniz diskpart kullanımıyla birlikte çözülmektedir. Öncelikle uyarmalıyım, verilerinizin hepsi kaybolmaktadır. Yedek almanız tavsiye edilir.

1. İlk olarak Windows 7 dvd’sini takın ve dil ile ilgili ekran geldiğinde shift+f10 ‘nu kullanarak komut satırına geçin.
2. Diskpartla çalışacağız bu yüzden komut satırına “diskpart” yazın.
3. Diskpart’a geçtikten sonra “list disk” yazın. Bu kaç tane harddiskiniz olduğunu gösterir. Eğer bilgisayınıza harici diskler takılıysa onlar da burada listelenir. Başka bir harddisk yoksa “select disk 0” diyerek harddiskimizi seçiyoruz.
4. Daha sonra “clean” diyerek içeriğini temizliyoruz. “create partition primary size=20480” yazıyoruz. Buradaki “size=?” kısmına birincil parçacığınızın boyutunu istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz. Buraya işletim sistemi kurulacak ona göre boyutu belirleyin. Burası sizin c’niz olacak.
5. “select partition 1” komutunu yazın daha sonra “active” yazarak ayırdığınız bölümü sistemin kullanması için aktifleştirin.
6. “format fs=ntfs quick” yazarak formatlayın. Artık system reserved’den kurtulduk. Eğer başka işletim sistemi kurmayacaksanız “exit” yazıp diskparttan çıkarak kuruluma devam edebilirsiniz.
Eğer üç işletim sistemini kurmak istiyorsanız üç tane primary disk oluşturmanız gerekir. Bunun için exit yazmadan işlemlere devam etmemiz gerekir. Burada disk 0 yine seçili durumdadır o yüzden bir daha seçmiyoruz.
1. Direk “create partition primary size=30720” yazıp devam edebiliriz. Buradaki boyutu istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Ben ikinci işletim sistemim için 30 GB ayırmış oldum.
2. Daha sonra “list partition” ile ayırdığınız bölümleri görebilirsiniz. Bu bölümlerden bu sefer “select partition 2” yazıp ikinci bölümümüzü seçiyoruz. Yalnız burada “active” komutunu yazmıyoruz onu ana işletim sistemi ve sistem için kullanacağımız bölüm 1 için yapmıştık.
3. “format fs=ntfs quick” yazarak formatlıyoruz.
4. Son olarak “assign letter=d” yazarak ayırdığımız birincil diski harflendirmiş oluyoruz.
Üçüncü işletim sistemi için adımlar aynen uygulanır. Adımlarda sadece “ select partition 3” ve “assign letter=e” yazarsınız.”size=?” kısmını ise daha öncede belirttiğim gibi istediniz gibi ayırabilirsiniz.
Bu işlemlerin hepsini Window 7’yi kurmadan önce kurulum dvd’sinden toplu olarak yaparsanız sorunsuz şekilde üç işletim sistemini de kurabilirsiniz veya altıncı adımdan sonra ayrılıp system reserved olmadan istediğiniz işletim sisteminizi kurabilirsiniz. Sonra ne yapacağınız size kalmış.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.