2018 HackerRank Geliştirici Raporu

HackerRank, yazılım geliştiricilerin kendilerini yarışmacı bir ortamda geliştirmesini sağlayan bir teknoloji firmasıdır. Bu firma aynı zamanda başka firmaların teknik mülakatları için de ortam sağlamaktadır. HackerRank’ın görevi kendi deyimleriyle, “her geliştiriciyi doğru işe” uydurmaktır.

HackerRank geliştirici eğitimi, becerileri ve işe alım uygulamaları eğilimlerini belirlemek için geliştiriciler üzerinde bir araştırma yaptı. Toplam 39.441 profesyonel ve öğrenci geliştirici, çevrimiçi anketi 16 Ekim – 1 Kasım 2017 tarihleri arasında tamamladı. Araştırmaya SurveyMonkey ev sahipliği yaptı ve HackerRank, anketi cevaplayanlara topluluklarından 3.2 milyon üyeye test sonuçlarını gönderdi. Bunlardan biri de benim. Raporu bazen doğrudan çevirilerle bazen de yorumlarımı katarak paylaşacağım. Aslını okumak istiyorsanız linki kullanabilirsiniz.

Merhaba Dünya!

İşin geleceği çok farklı olacak. İşiniz ne olursa olsun, herkesin kodlamayı öğrenmesi önem kazanacaktır. Kodlama, karar vermede güçlü olan hesaplamalı düşüncenizi zenginleştirmeye yardımcı olur. Geleneksel özgeçmişlerin modası geçer ve işe alma önce yeteneklerinize bağlı olarak gerçekleşir.

Her geliştiriciyi doğru işe eşleştirmek amacıyla 2012 sonlarında HackerRank’ı başlattık. Ve büyüme şaşırtıcı oldu. Toplulukta 3.2 milyon geliştiriciye ulaştık ve geçen seneki tüm geliştirici çalışanlarının % 2’sini destekledik.

HackerRank topluluğunu, ilk kez geliştirici becerileri konusunda bir nabız tutmak için araştırdık (ilk kez ne zaman kod yazdıklarını, kodlamayı nasıl öğrendiklerini, en sevdikleri diller ve frameworkler nelerdir, bir işte ne istediklerini, yöneticilerin adaylardan ne istedikleri ve daha fazlası). 39.441 yanıttan bazı büyük bilgiler veriliyor ve bugün sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz. Yazılım geliştiricilerin 4’te 1’inin araba kullanmadan önce kodlamayı öğrendiğini biliyor muydunuz?

Öğrenme ve Eğitim

Ne zaman başladılar?

Kodlamaya başlamak için asla çok erken ya da çok geç değildir! Tüm profesyonel seviyelerde anket yapılan kabaca 39.000 geliştiriciden, geliştiricilerin dörtte birinden fazlası ilk kodlarını 16 yaşından önce yazdı.

26 yaşından sonra kodlamaya başlayan tüm geliştiricilerin % 36’sı şimdi kariyerlerinde hızlı bir şekilde büyüyen üst düzey ya da üst düzey geliştiriciler.

 

PC devrimi, 70’li yaş çocuklar arasında benzersiz bir tutkuyla yol açtı

45 ile 54 yaş arasındaki geliştiricilerin neredeyse yarısı (% 47) 16 yaşından önce kodlamaya başlamıştı. Bugün 18 ila 24 arasındaki geliştiriciler, 16 yaşından önce kodlamaya başlama oranı nispeten daha düşük sadece %20 kadar.

45-54 yaş arasındaki geliştiriciler, Acorn Archimedes, TRS-80, Commodore 64 ve Apple II gibi nispeten güçlü bilgisayarları olan ilk kişilerdi. Örgün eğitime erişim imkânı sınırlı olmakla birlikte, PC Devrimi’ndeki bu gençler, kendi başlarına kodlamayı öğrenmeyi alışılmadık derecede güçlü şekilde sürdürdüler.

İngiltere en genç geliştiricilere sahip

Ankete katılan en az 100 katılımcıyla temsil edilen 17 ülkeden İngiltere, 5 ila 10 yaşlarında genç kodlamaya başlayan geliştiricilerin en yüksek payıyla öne çıkıyor. Bu geliştiricilerin çoğunluğu bugün 30’lu ve 40’lı yaşlarında.

Bu geliştiriciler okul çağındayken, Cambridge merkezli bir PC olan Acorn Archimedes ortaya çıktı. Tesco ile okulların, Tesco’daki alışveriş karşılığında bu bilgisayarları aldığı bir ortaklık sayesinde, daha fazla çocuğun bilgisayarlara erişimi sağladı. Bu girişim Avrupa ve Avustralya’ya da yayılmıştır.

Bugün, bu ileri görüşlü eğitimin kültürü İngiltere’de devam etti. 5 yaşındaki çocukların programlama dersleri almalarını zorunlu tutarak müfredatını modernize eden ilk ülke oldu.

Politikacılar, kodlamaya erkenden başlamanın, yazılımdaki kariyerlere bir geçit oluşturmak ve günlük yaşamı etkileyen hesaplama düşünce ve yazılım ilkelerini anlamak için önemli bir adım olduğunu tekrar tekrar söylemektedir.

Neredeyse tüm geliştiriciler öğrenmeye susamışlar

Her sene yeni geliştirilmiş bir programlama dili, framework veya geliştirici bloglarında yaygınlaşan bir kütüphane ortaya çıkıyor. İlk olarak, herkes Backbone.js ile ilgiliydi. Şimdi, herkes AngularJS ve React ile ilgili olarak konuşuyor. Kendi kendine öğrenme, her yaştan geliştiricinin normudur. Geliştiricilerin % 67’si bilgisayar ile ilgili bölümlerden lisans derecesine sahip olsa da, yaklaşık % 74’ü en azından kısmen kendi kendine öğrendiğini belirtti.

Geliştiriciler ortalama olarak 4 dili biliyor ve 4 daha fazla öğrenmek istiyorlar. Öğrenme susuzluğu dereceleri kuşaklara göre değişiyor. 18 ve 24 yaşlarındaki genç geliştiriciler 6 dili öğrenmeyi planlarken, 35 yaşından büyükler sadece 3 dil öğrenmeyi planlıyor.

Programlama, yeni zorlukları çözmeye yönelik bağımsız araştırmalar üzerine odaklandığından, kendini geliştirme, başarılı bir geliştirici olmanın önemli bir parçasıdır. Bundan sonra ne öğreneceğinizi seçerken, en iyi yol gösterici ilke kendini bir disiplinde yetiştirmek ve gelişmek için araçları kullanmaktır. Araçlar her zaman değişecektir.

Kodlamayı nasıl öğrendin?

Yeni jenerasyon kitaplar yerine Youtube’dan öğrenmeyi seçiyor.

Kodlamayı öğrenmek için hangi platformları kullanıyorsun?

Stack Overflow, kendi kendine öğrenenler için bir numaralı araç, sürpriz :).

Bu, tüm yaş gruplarında geçerlidir. Geliştiriciler, karşılaştıkları sorunları daha önce adım adım çözmüş geliştiricilerden öğreniyorlar.Bununla birlikte, yaşlar değiştikçe kodlamayı öğrenme kaynağı kitaplardan Youtube’a doğru değişiyor. Öğrenmenin doğası değişiyor; yaşlı nesiller yeni beceriler öğrenmek için kitapları tercih ederken, genç kuşaklar YouTube’a akın ediyor. Daha özel olarak, yeni bir araç öğrenirken, Milenyumlar YouTube’a login olurken (% 65), X nesli ise bir kitap (% 85) aldı.

Her ikisinin de benzersiz avantajları var. YouTube, üniversite müfredatını taklit eden yapılandırılmış, istikrarlı ilerlemeyi sağlayan sistematik bir öğretim paradigmasını sağlar ancak bunu kendiniz yaparak öğrenebilirsiniz. Bir başka yararı da uyarlanabilirliktir. Ders kitaplarının özenli, üzerinde düşünülmüş derslerini sunmayacak olsa da herkes bir günden daha kısa bir süre içinde yeni bir YouTube öğreticisi üretebilir. Her iki durumda da bir şey açık: Eğitimde evrimin tam ortasında bulunuyoruz.

Geliştiriciler işverenlerin en çok aradığı programlama dillerini öğreniyor

Yeni diller sık sık ortaya çıksa da geliştiriciler için miras diller çok önemlidir. Bugün işverenlerin en yaygın gereksinimleri: JavaScript, Java, Python, C ++ ve C.

Endüstrinin en çok talep gören dillerinde hafif farklılıklar var. Örneğin, Java, finansal hizmetler dünyasında yıllardır popüler. C, performansı, doğrudan alt düzey donanım API’sı ve birçok platformda derleyicilerin bulunması nedeniyle donanıma hakimdir ve C# devlet kurumları arasında daha yaygın.

En büyük açık Javascript Frameworklerinde

Programlama dilleri, endüstride oluşturulduğu kadar hızlı kabul edilmiyor, ancak JavaScript, oyunu çeşitli frameworklerle değiştiriyor. En çok talep gören frameworklerin bazıları JavaScript frameworleridir – front-end, back-end, mobil ve tarayıcı uzantılarını oluşturmak için çok yönlü tek dildir. Dolayısıyla JavaScript web’i yönetiyor. Çoğu zaman, işverenler AngularJS, Node.js ve React’i bilen geliştiriciler isterler.

Grafikten de açık ve net şekilde görüldüğü üzere en büyük ihtiyaç Javascript frameworklerinde var. ASP, JSF gibi frameworklerde ise ihtiyaç fazlası var.

Bütün işverenler problem çözme yeteneğini önemsiyor

İşverenler hangi temel yetkinlikleri aradı?

Sorun çözme becerileri, işverenlerin oybirliğiyle aradığı en önemli nitelik… programlama dili yeterliliklerinden, hata ayıklamadan ve sistem tasarımından daha önemli. Algoritmik düşünceyle problem çözme yeteneği veya büyük, karmaşık problemlerin üstesinden gelme yeteneği, en az bir iş için gereken temel teknik beceriler kadar değerlidir.

Ancak, küçük şirketlerin en çok önem verdikleri şeylerle, büyük şirketlerin ilgilendiği şeylerin arasında farklar vardır. Örneğin, küçük şirketler adaylarda orta ölçekli ve büyük ölçekli şirketlerden daha fazla framework yeterliliğini arar.

Farklılık olması normal, çünkü frameworklere hakimiyet ve doğru bilgilere sahip olmak, startuplar için daha önemlidir, çünkü startupların işlerini çabucak piyasaya sürmeye ihtiyaçları vardır ve frameworkler, daha hızlı üretim için geliştiricilere yardımcı olur.

İşverenler özgeçmişte nelere bakıyorlar?

İşe alımcıların prestijli üniversitelerden Bilgisayar Mühendisliği derecesine sahip adayları tercih ettikleri konusunda yaygın bir inanç var. Ancak, hangi okula gittiğinizi değil, yaptıklarınızı önemsiyorlar. İşe alım yöneticilerinin ezici çoğunluğu, daha önceki iş, yılların deneyimi ve projeler / GitHub gibi kanıtlanmış yetenek aradığını söyledi. Şirketin büyüklüğüne bakılmaksızın, 10 işe alma yöneticisinin 9’u önceki tecrübeyi ve yılların deneyimini en popüler niteliklerden biri olarak görüyor.

Yaptığınız şey başka herhangi bir şeyden daha önemlidir. Küçük şirketlerin portföyünde daha yüksek önem verilmektedir. % 80’e karşılık % 66.

Özgeçmişe genel olarak destek veren nitelikler (derece, eğitim seviyesi, beceri onayları veya sertifikalar), şirketlerin en çok önem verdikleri konular arasında en düşük sıralamaya sahiptir. Bu faktörler kanıtlanmış beceri göstergesi değildir. Bir özgeçmişten kolayca görülen en üst sıralarda yer alan yeterlilik, “tecrübe yılı” dır, çünkü iş tecrübesi ve portföy bazen bu niteleyici ile ilişkilendirilir. Bireysel portföyleri büyük ölçekte gözden geçirmek daha zor olduğundan, yılların verdiği deneyim, kanıtlanmış beceri için alternatif bir özgeçmiştir – ancak bu, görevlerinde hızlı bir şekilde büyüyen yüksek performanslı geliştiricileri tamamen ihmal eder.

Yöneticiler için en çok ne önemli?

Şirketler GitHub’a ve projelere özgeçmişlerini tamamlamak ve becerileri daha iyi değerlendirmek için bakıyor. Verileri rollere göre filtrelediğimizde kurucular, CTO’lar ve VP’ler dahil olmak üzere yönetici  düzeyinde olanların GitHub projelerini yılların deneyiminden daha değerli bulduklarını gördük. Okul derecesi yöneticiler için daha da düşük bir seviyede.

Geliştiriciler ne öğrenmeyi planlıyorlar?

Google Go, yüksek eşzamanlılık, hızlı derleme ve tabii ki yaratıcısının geniş çapta desteği sunuyor. Google, Kotlin Android dilini Java’dan uzaklaştırdığında, Kotlin kullanımını da hızlandırdı.

Ek olarak, Twitter, Ruby on Rails’i geride bıraktığında, ölçeklenebilir Scala’ya daha etkin ve uygun maliyetli bir alternatif olarak dikkat çekti. Son olarak, Apple, Objective-C’den Swift’e geçtiğinde, geliştiriciler de aynı şekilde geçiş yapmak zorunda kaldılar. IOS geliştirmenin daha aerodinamik hale geldiği ve giderek daha erişilebilir hale gelmesiyle, pek çok geliştiricinin geride kalmak istemediği açıktır.

En çok sevilen dil hangisi?

Rapora göre en çok sevilen dil Python. Müşteriler Javascript frameworkleri isteseler de geliştiricilerin kalbinde yatan aslan python dili. 55 yaş ve üstündeki katılımcılar dışındaki tüm yaş grupları python diğer dillere göre daha fazla seviyor. 55 yaş ve üstü kullanıcılarda C daha çok seviliyor. Fakat onlarda da python sevgisi %68’lerde.

Daha yeni diller arasında sıradışı bir nesil eğilimi var: Genç geliştiriciler daha eski geliştiricilere göre daha yeni dillerden (Go, Kotlin ve Scala gibi) hoşlanmıyorlar. Aslında, Go en büyük bölünmelerden birini oluşturur. 18-24 yaşlarındaki geliştiriciler Go’yu umursamıyor, ancak 45-54 yaşları onu en sevilen dillerinden biri olarak düşünüyor. JavaScript için tersi geçerlidir.

En çok sevilen framework hangisi?

Node.js en çok sevilen framework olarak karşımıza çıkıyor. İşverenlerin en çok ihtiyaç duyduğu frameworklerden olmasına rağmen birincisi değil. Çeşitli yaşlarda da framework sevgisi değişiyor.

Yetenekler

Yetenek işe alırken en büyük zorluk nedir?

7.000+ işverene göre, özgeçmiş halen geliştiricilerin bugün değerlendirildiği en yaygın yöntem. Araştırmamız, işe alım yöneticilerinin% 81’inin başvuran tarama sürecindeki ilk adım olarak özgeçmiş kullandığını tespit etti.

En büyük işe alım zorluğunun ne olduğu sorulduğunda, aynı işe alım müdürleri yetenek yetersizliğinin aksine becerilerin değerlendirilmesinin bir numaralı sorunun olduğunu söylediler. Bu arada, geliştiricilerin sadece % 55’i özgeçmiş yeteneklerinin iyi bir yansıması olduğunu söyledi.

Türkiye’de dünya genelinden farklı olarak yeterli yeteneğin bulunamaması da büyük sorunlardan.

Geliştiriciler iş ararken en çok ne istiyor?

Dünya

Türkiye

Teknoloji iş tanımları için tipik bir kariyer sayfasına bakarsanız, işe alım yöneticileri genellikle geliştiricileri başvuruya teşvik etmek için teknoloji, görev tanımı ve ikramiyeleri vurgularlar.

Bunun yerine, geliştiricilerin en çok istedikleri şeylerden biri güçlü bir iş-yaşam dengesi. Geliştiriciler, iş-yaşam dengesini en çok istenen özellik olarak birinci sıraya yerleştirmişler. Daha spesifik olarak, Amerikalılar iş hayatı dengesini Asya ve Avrupa gibi diğer bölgelerdeki geliştiricilerden daha fazla istiyorlar.

Daha küçük şirketlerde çalışan insanlar için daha az önemli olsa da yine ilk üçte kaldı. İş-yaşam dengesi, 25 yaş ve üzerindeki geliştiriciler için en önemli durumdadır ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde, 18 ila 24 arasındaki geliştiriciler için daha az önemlidir.

Farlı olarak Kanada’da tazminat birinci sırada. Avustralya’da da şirket kültürü çok önemli.

Türkiye hayat-yaşam dengesi isteğinde birinci. Türk geliştiriciler için ekip uyumu, profesyonel ilerlemeden ve öğrenme imkanlarından daha önemli.

İşverenler iş yaşam dengesini nasıl iyileştirebilir?

İş-yaşam dengesinin farklı insanlara çok şey ifade edebileceğinin farkındayız. Böylece, geliştiricilerin gerçekten ne istediklerini biraz daha derin araştırdık.

Hayat ve işyeri dengesi esnek saatlerle desteklenebilir 10: 00 -20: 00 saatleri en çok istenilen saatler.

Geliştiriciler, ofis koltuğunda zaman harcamak değil, üretime odaklanan yöneticiler için çalışmak istiyorlar. Uzaktan çalışma, 25 yaş ve üzerindeki geliştiriciler için özellikle güçlü bir arzu ve 25 ila 44 yaş arasındaki geliştiriciler, çalışma saatlerinden sonra e-postayı kapatmanın en güçlü savunucularıdır.

İşverenlerin sizin için sağlıklı bir iş-yaşam dengesi kurmalarına yardımcı olabilecek en iyi yollar nelerdir?

Mesleki büyüme, öğrencilerin bir işte aradığı bir numaraya tırmanıyor ve tazminat özellikle profesyoneller için 3 öğrenciler için 7 numaraya yerleşiyor. Öğrenciler için iş-yaşam dengesi önemlidir ancak bir numaradan iki numaraya düşer.

Öğrenciler, potansiyellerini öğrenmek ve bunlara ulaşmak için isteklidir, bu nedenle meslek hayatlarında bu noktada mesleki ilerleme, iş-yaşam dengesinden önceliklidir.

Vim mi Emacs mı?

VIM diğer tüm editörleri geçiyor. Geliştiriciler onun güçlü klavye komutlarının en önemli bileşeni olduğunu söylüyorlar. Bu da neden her yerde geliştiriciler tarafından sevildiğinin göstergesi.

Üç kat daha fazla

Kurucuların %15’i, diğer rollerdekilerin %5’i kodlamaya 11 yaşından önce başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.