Vatan Yahut RISC-V

Bilgisayar mimarisinde iki tür talimat yapı seti vardır: CISC(Complex Instruction Set Computer) ve RISC(Reduced Instruction Set Computer).

RISC ile CISC’in farklarına bakalım:

Jilet CISC, RISC’e Karşı

CISC abimiz bir sürü janti komut kümesine sahiptir, RISC değildir. CISC abimiz RAM’de az yer kaplar, RISC kaplamaz. CISC programcı dostudur, RISC cihaz dostu. CISC abimiz az register’a sahiptir, RISC’te herkese yetecek kadar register vardır. CISC abimiz işleri tek döngüde yapamaz, RISC yapar. CISC abimizin temsilcisi Intel’in talimat setinde bilinmeyen, saklanan talimatlar var, RISC eğer RISC-V’se talimat kümesini saklamaz, repoda durur. Herkes bakmak istediği kadar bakar. RISC, RISC-V olarak sırtını topluluğa dayadı mı şöyle bir yaslanır geriye.

Böyle bir mimari sanki diğer mimariyi öldürmüş gibi anlattık ama öyle değil. Bunlar sadece mimariler. Yukarıdaki metni eğlence için yazdım. Amacım RISC-V’in adı üstünde RISC mimarisini kullandığı göstermek, CISC’ten farklarını vurgulamaktır. Bu farklara bakarak gömülü cihazlarda RISC kullanmanızın daha mantıklı olacağı sonucunu çıkarırsınız. Sunucularda da C10K(sadece adı böyle ‘çok’ istemcili sistem kastediliyor) problemi yüzünden CISC kullanmanızın yararını görürsünüz.

Server veya Diğer Cihazlarda CISC’e Rağmen Neden RISC-V?

Sunucuların büyük çoğunluğu Intel işlemci kullanıyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi RISC ve CISC işlemcilerin birbirine avantaj ve dezavantajları var. Burada önemli olan hangi mimarinin kullanıldığından ziyade bir markanın tekel olması ve denetimden uzak olması. Son dönemde ortaya çıkan Meltdown ve Spectre olayları bize bunun ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Intel’in işlemcilerindeki komut setlerin bilinmeyen komutları var. Yani ilan edilmemiş komutlar. Bu komutlar bilerek mi kondu bug mı belli değil. Belli olan tek şey soruna neden oldukları. RISC-V uzak hedef olarak(çok da uzak değil) Intel’e rakip olabilir. Bu yıl Ali Baba Grub’u 2.5 GHZ’lik 16 çekirdekli 64 bit işlemcisini duyurdu bile. Yine SiFive firmasının 4 çekirdekli, Linux çalıştırabilen işlemci mimarileri var.

Yayılma hedefinde öncelik işe özel cihaz tasarımlarında. Yani gömülü cihazlarda daha yaygın olarak kullanılacak. Low-power, IOT cihazları için harika. Daha da güzeli core sayısına kadar istediğiniz şekilde özelleştirip kullanabiliyorsunuz. SiFive firması hazır tasarımlar üzerinden bunu kolay şekilde yaptırıyor.

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi mimariyi istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz. Çevresel birimler, sistem portları, çekirdek sayısı ve daha bir çok seçenek var.

RISC-V’in komut setinin açık olması ve opsiyonlama fırsatının olması onu güvenli yapmaz. Sadece güvenilir yapar. Bir hata gördüğünüz zaman düzeltebilirsiniz. Açıklar, bağımsız gözler tarafından görülür ve düzeltilir. Güveniliri güvenli yapmak, bilinmeyeni güvenli yapmaktan daha kolaydır.

Gömülü yazılım ile ilgilinen firmalar RISC-V Vakfını özellikle destekliyor. Çünkü her firma tehlikenin farkında. Örneğin ülkemizden ASELSAN gümüş üye. RISC-V çalışmalarını dikkatle ve yakından izliyor, destekliyor. Güvenli olması istenen projelerin, Intel’in gelecekteki meltdown ve spectrelerinden münezzeh bir yapıya kavuşması sadece Aselsan’ı değil dünya insanlarını sevindirir.